sunnuntai 9. helmikuuta 2014

TOP 10 koirarodut


1. PINSERI

Pinseri liitelee ykkösenä, kuten olettaa saattaakin. Kyllä tästä on kehkeytynyt se mun rotu. Kompakti koko, helppohoitoinen turkki ja se luonne - siinä ratkaisevat asiat. Onhan rodun sisällä paljon erityyppisiä koiria, kuten meillä huomaa selvästi näissä kolmessä neidissä luonteen eroja, jätetään kuitenkin ne päivittelyt myöhemmäksi.
Pinseri sopii niin harrastamiseen kuin kotikoiran virkaankin, vahtikoiranakin toimii erinomaisesti, kunhan liikkunan määrä on kohdillaan (Ania ei lasketa tähän). Se vaatii koulutuksellaan pitkäjänteisyyttä kuin myös huumorintajuakin, rotu ei ole mikään miellyttämisen haluinen, mutta aikamoisina herkkusuina helppo motivoida ruuan avulla. 



2. DOBERMANNI

Sitten dobberi, ennen oli ykkösrotuni, mutta pinserin myötä on saanut itselleen kakkossijan. Rotuna ulkonäöllisesti muistuttaa pinseriä - tai toisinpäin, mutta on kooltaan suurempi. Jos rehellisesti sanon, niin typistetty miellyttää omaa silmää enemmän, mutta kun sitten ajattelee sen koiran tuskaa, niin kiitos ei. Kyllä luomukin on upea ilmestys, mutta jokin siinä typistetyssä vain on.
Jonkin verran kyseisen rodun kanssa ollut tekemisissä, enkä koskaan ole tavannut mitään mielenvikaista, kaikki olleet perhekoirina - niin pientenkin lapsien keskellä. Liika mustamaalaaminen tästä rodusta on antanut sille paljon huonoa valoa, mutta onneksi silti roduntuntevat eivät tästä ole lannistuneet. 



3. Belgianpaimenkoira MALINOIS

Belgianpaimenkoirista tämä malinois on aina kuulunut lempirotuihini, mielestäni erittäin komea koira. Yhdellä puolitutulla on malinois narttu, jonka vuoksi sitten tähän rotuun pääsinkin tutustumaan vähän lähemmin. Ulkonäöllisesti jo miellyttää silmääni - olen kuullut monen liittävän tämän rodun saksanpaimenkoiraan näöllisesti, mutta mielestäni ei - ehkä tummemman värinen malinois voi hyvinkin nopealla silmäyksellä muistuttaa sakemannia, mutta ei kyllä muuten. 



4. BEAUCERON

Tähän rotuun tutustuin vasta silloin kun Teron kanssa etsittiin meille toista koiraa. Netistä löydettiin sakemanni-beauceron risteytys narttu, joka etsi uutta kotia, joten googlettamalla viimeiseksi mainitun rodun pääsin tutustumaan siihen. Upea koira, niin luomuna kuin typistettynäkin - omaan silmään kuitenkin luomu miellyttää enemmän. 



5. BORDERCOLLIE

Rotuna sellainen jota olen aina katsellut, mutta ainoana miinuksena on tuo turkki. Toki onhan näissäkin sitä lyhyempääkin karvatyyppiä - mahtaisko se olla ihan tuota työlinja puolta - en sano varmaksi, kun en rotuun ihan niin tarkasti ole perehtynyt, jonkun verran lueskellut ja selaillut. Mutta muuten kyllä sellainen mikä on mieleeni.



6. IBIZANBODENCO

Kuinkahan moni mahtaa tietää kyseisen rodun? On suomessa aika harvinainen - mutta eiköhän joku tiedä.
Tähän rotuun tutustuin, ööh olisko ollut yyterin koirarannalla, se vaan iski, itse en niinkään välitä näistä "vinttikoira" tyypeistä, mutta ibizanpodenco vaan oli mieleeni. Tästä rodusta on kahta karvalaatua; sileä ja karkea. Tuo minkä tapasin oli tuo sileäkarvainen ja nimenomaan se on mieleeni. Karkea ei iske.



7. DALMATIALAINEN

On aina kuulunut suosikkeihin, jo ihan lapsesta saakka. Meillä oli silloin hoidossa tuttavien Aksu dalmatialainen ja ehkä silloin nuorempana myös nuo dalkku elokuvat lisäsivät rodun kiinnostusta kohdallani. Kerran pari olen myös lenkillä nähnyt kyseisen rodun edustajan ja tytöt ovat saaneet silloin kirmata vapaana sen kanssa. Asuttiin silloin kerrostalossa - kolme vuotta sitten...? Hieno rotu ja hauskan värinen!



8. AKITA

Tähän rotuun tykästyin Teron kautta, hän kuitenkin tykkää isoista ja pörröisistä koirista. Ja katsottiinhan me silloin aikanaan akitaa meille tänne omakotitaloonkin, mutta se hanke vähän niin kuin tyssäsi. Akitaahan on kahta erirotua; amerikanakita ja japanin akita inu. Lähes samannäköisiä, olisko tuo japanilainen vähän enemmän kasvoiltaan karhumaisempi - googlettaa kannattaa, näkee paremmin sen eron! 
Siksi otsikossa pelkkä akita, koska kummatkin rodun edustajat ovat mieleeni - ala kuvassa on japanilainen akita inu.



9. FAARAOKOIRA

Rotuna aina vähän hiipinyt tykkäys listalleni, joten päätin sen tänne sitten lisätä. Upea koira - aavistuksen ibizanpodencon tyyppinen. Jonkun verran rotuun olen tutustunut. Serkkuni aikanaan tätä rotua itselleen katsoi, mutta enemmän kissaihmisenä osti sitten kissan. Silloin rotuun perehdyin enemmän hänen kanssaan.



10. BOXERI

Viimeisenä tulee boxeri - en tiedä mikä, mutta jokin siinä on mieleeni. Pari komeaa yksilöä olen nähnyt ihan läheltä, toinen tumma tiikerijuovainen ja toinen vähän vaaleamman ruskea. Upeita koiria! Tuli siinä sitten omistajien kanssa vaihdettua muutama sananen rodusta. 



Siinäpä pieni esittely suosikki roduistani, TOP 3 on juuri noin, mutta loput eivät välttämättä ole ihan juuri tässä järjestyksessä, suurinpiirtein kuitenkin. Selitys kohdissa on vaan omia pälpätyksiäni - jos rotuihin kiinnostuit rotujen omat yhdistykset ovat hyviä tiedon lähteitä, kuin myös kasvattajat.

Löytyykö listalta kenenkään omaa suosikki rotua?

5 kommenttia:

  1. Dalmatialainen!
    Malinois myös kuuluu suosikkeihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin vähän ajattelinkin et nämä "tunnetut" rodut ovat jonkun suosikki listoilla :)
      Hienoa että kerroit suosikkisi!

      Poista
  2. Moi, Sinut on haastettu! :) http://karvakorviakerrakseen.blogspot.fi/2014/02/haaste.html#comment-form

    VastaaPoista
  3. Meidän Elvis koira kuuluu sun TOP kymppiin. Meillä siis on kotona lauantaina 12 viikkoinen Dalmatialainen, pieni ja iloinen hännänheiluttaja, uteliaisuutta unohtamatta. Lenkeillä saa monesti pysähtyä pienten lasten eteen, jotka hämmästelevät "onko dalmatiankoiria oikeasti olemassa, en ole ikinä nähnyt elävänä sellaista?" "saanko ottaa kuvan" :) Elviksestä riittää iloa meidän lisäksi myös muille. Kannattaa käydä lukemassa blogiani ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh onhan sekin vähän sellainen "harvinainen" :)
      Kiitoksia kommentista, käyn tsekkaamassa bloginne! :)

      Poista