keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Jääkausi - apu johtajaongelmaan?

Tälläinen artikkeli löytyy snautseri-pinserin lehdestä. Kirjoitus mielestäni hyvä, asiallinen, mutta samalla kuitenkin vähän sellainen mikä sai itseni vähän epäileväiseksi. Otetaan tähän alkuun heti iso esimerkki, josta sitten annan enemmän vähän mielipiteen laulaa.

Mistä tietää, että koira kokee olevansa johtaja? (mitä useampi väite kuulostaa tutulta, sen enemmän tulisi olla huolen aihetta)

- koira tekee tarpeitaan sisälle
- koira varastaa pöydältä
- koira vaatii sinulta huomiota tökkimällä, änkeämällä syliin, haukkumalla, tuomalla leluja jne
- koira seuraa sinua koko ajan sisätiloissa
- koira lähtee omille teilleen ulkona, katoaa useaksi minuutiksi
- koira tekee tuhojaan kotona
- koira ulvoo yksin ollessa
- koira asuu perheenjäseniä
- koira hyppii sinua vastem haukkuen kun tulet kotiin
- koira kuopii maata tehtyään tarpeensa ja katsoo samalla sinua
- koira rähjää vastaantuleville koirille/ihmisille/pyötäilijöille jne
- koira näykkii perheenjäseniä
- koira murisee perheenjäsenille
- koira ei päästä vieraita sisälle, vaikka olet kotona ja komennat sitä
- koira menee paniikkiin, kun huomaa sinun lähtevän ulos
- koira ärisee ja/tai puree hoitotoimenpiteiden aikana
- koira ei haistele hajuja remmissä ollessaan lenkillä

Vaikka koira tekisi vain yhtä yllä mainituista asioista, on jo aihetta huolestua. Nämä käytökset viittaavat kaikki joko siihen, että koira suoraan sanoen näyttää keskisormea omistajalleen tai on hyvin huolestunut omistajastaan ja pyrkii suojelemaan tätä.

Mielipiteeni; Olen ehkä vähän skeptinen - pitävätkö muka kaikki nämä paikkansa että koira olisi johtajani? Vähän epäiltävää. Tuosta listasta näin äkkiseltään kun ajattelee kolmea tyttöäni, niin ainakin 7 pitää paikkaansa tai on lähellä sitä mitä tuossa kirjoitetaan.

Otetaan vaikka esimerkki koiraksi Gille ja asiaksi seuraa koko ajan sisätiloissa.
Tosiaan Gille seuraa mua suurimman osan ajastaan, ei nyt jatkuvalla syötöllä, mutta useimmiten. Kääntäisin asian enemmänkin sen puolelle, että olen Gillen kanssa ollut todella tiiviisti, sen syntymästä lähtien - niin se seuraa mua sen takia. Mutta miksi johtaja seuraisi alaistaan? Meillä Netta selvästi koiralauman alfa, eikä se seuraile muita - toisinaan mua, varsinkin jos menen yläkertaan tai laittamaan ulkovaatteita. Mutta muut se jättää rauhaan. Joten miksi Gille olisi johtajani, se seuraa mua jopa ulkona ollessaa, ei sitä tarvitse jatkuvasti huhuilla tai pälyillä ympärilleen. Toki tässä iän karttuessa, on myös Gillen perässä ravailu sisällä laantunut, nuorempana se oli pahempi ja kuin toinen varjo.

Seuraava esimerkki koira Ani ja asia koira hyppii vasten haukkuen kun tulet kotiin.
Ani hyppii vasten, mutta ei hauku. Eikä se nyt syöksymälä hypi, vaan enemmänkin hyppää vasten vinkuen ja sitten hirveetä kyytiä takaovelle ja toisinaan takaisin - ei enää hyppää päin - ja takaisin takaovelle. Eli onko edelleen koira mun johtaja? Epäilen. Koska ei Ani aina hypi vasten, sekin riipuu vähän omasta mielestä. Jos olen inankaan hermostunut, niin tulevat jalkoihin tervehtimään ja sitten poistuvat.

Seuraava esimerkki koirana KAIKKI ja aiheena pöydältä varastaminen.
Tätä ärsyttävää ja paskinta hommaa tekevät kaikki. Sekin tapahtuu aina kun ovesta poistuu ja vilkasee sisälle, niin aina joku on ketarat pöydällä. Eikä pöydillä ole mitään, kyllä sitä on jo vuosien varrella oppinut siirtämään tavarat syrjään/pois. Toisinaan Ani tekee tätä jopa kun olemme kotona. Pari kertaa on saanut vähän satikutia. Ikinä eivät vie olohuoneen pöydältä jos käymme vaikka saunassa. Mutta nuo keittiön tasot on se houkuttelevin osuus. Eli tämä on suoranaisesti sitä keskisormen näyttämistä mulle?

Sitten esimerkki koiraksi Jami ja aiheena vaatii huomiota tökkimällä, änkeämällä syliin, haukkumalla, tuomalla leluja jne.
Jami on kova poika kerjäämään huomiota. Ei se hauku, mutta tulee tökkimään kuonollaan käden alta ja tunkee päänsä sitten siihen. Änkeää syliin jos katsot vaikka leffaa. Toisinaan tuo myös leluja tai luita, heittelee niitä edessäsi tai tunkee syliin niitä tai tiputtaa lattialle niin monta kertaa että reagoit jollain tavalla. Tästäkö pitäisi huolestua? Enhän mä nyt koiralle anna aina huomiota jos se sitä kerjää, mutta joskus saatan sitten leikkiin/paijaamiseen lähteä mukaan.

Näistäkö nyt pitäisi ihan suoranaisesti huolestua? Toki parantamisen varaa olisi, mutta enemmänkin mua kiinnostaa, että mikä näissä asioissa on nyt ehdottomasti sellaista, että mikä on huolestuttavaa? Eivät nuo asiat nyt välttämättä tarkoita, että koira olisi johtaja. Joissakin asioissa ehkä, mutta harvat. Sekin varmaan ilmenee enemmän koiran käytöksessä ja tavassa olla omistajan kanssa. Jos koiralle ei mitkään käskyt mene läpi, niin eihän se silloin voi kunnioittaa omistajaansa eli johtajaansa. Eikö se näin mene?

Artikkeli kertoi aika tiivistelmästi  asioita, koska kyseessä ei ollut koko artikkeli, vaan siitä tietty osa. Kuitenkin, mielenkiintoinen ja perehtyi siihen, että miten jääkausi aloitetaan jos koira on oikeasti johtaja talossa, sekä miten sinä aikana kuuluu toimia tai voiko koira johtajana hyvin - suurinosa koirista kuitenkin kokee suunnatonta stressiä ja painetta, koska ei voi suojella laumaansa koko aikaa, koska ei välttämättä ole joka paikassa mukana.

Rehellisesti sanottuna, en pidä koiriani johtajani - toki meillä on petrattavaa paljon asioissa, mutta en silti koe, että koirat jotenkin olisivat yläpuolellani ja haistattelisivat tai näyttäisivät mulle keskisormea - okei ehkä joskus tuntuu siltä, mutta ei nyt hälyyttävästi joka hetki, vain harvoin.

Olisi hauska kuulla teidän mielipiteitä tähän liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti