maanantai 6. tammikuuta 2014

Treffailuja ja ongelmia

Kuinkas muutenkaan jos Ani on mukana, en vain käsitä miten se voi olla niin agressiivinen toisille koirille? Kuitenkin se on aina ollut todella sosiaalinen ja se kenet olen aina ensimmäiseksi tutustuttanut uusiin tuttavuuksiin, mutta nykyään Anin saa pitää loitolla toisista koirista. Se ei edes yritä tutustua - siis haistella tai mitään - vaan käy päälle kuin mikäkin yleinen syyttäjä. Missä vika? Varmasti hihnan toisessa päässä, sitä ei sovi laskuista pois jättää. Mutta miksi vain Ani, ei Netta saatikka Gille - nämä kaksi edellä mainittua voivat olla kenen koiran kanssa tahansa tekemisissä, ei mitään ongelmia - mutta se Ani.
Hihnassa se on joko kauhea remmirähjä tai vastakkaisesti se hiljainen hissuttaja joka yrittää hyökkätä takaani toisen koiran päälle. Eihän se nyt kimppuun pääse kun eripuolilla teitä kuljetaan, mutta yrittää silti. Tämä alkaa vain ikävästi stressata itseäni - se harmittaa ihan hirveästi kun ei sitä Ania viitsisi aina jättää pois kaikesta missä on muitakin koiria mukana, mutta sitten kun se on mukana saa kulkea varpaisillaan kun se on heti päälle käymässä.

Kertokaa ihmeessä jos on hyviä neuvoja tähän tilanteeseen, kun koira ei tule toimeen toisten kanssa?

Esimerkiksi aikanaan Ani ei sanonut mitään kaverini Sannin Nopasta ja Yatzystä, hyvin tuli toimeen ja kun heille tuli se pikkuruinen Kimble - Ani oli hieman kyttääjä, mutta sitten asia jäi siltä osalta. Sitä ennen ei kenenkään muun kanssa tullut toimeen. Miksi vain toiset koirat mutta ei toiset?
Eläinlääkäristäkin olet kysellyt vähän mikä voisi olla, kipeäksi eivät epäilleet, vaikka sitäkin vähän ehdottelin. Eivät oikein osanneet sanoa mitään - Anilla kuitenkin ikää alkaa kertymään se kuusi vuotta, joten sitä epäilivät. Toiset koirat muuttuvat iän myötä kärttyisimmiksi. Tiedä sitten.

Kuitenkin tänään treffailtiin koko pinserilauman voimin - meidän koko poppoo, äiti Jamin kanssa sekä isä ja Marja Xenan kanssa. Vilskettä oli vaikka muille jakaa, sisarukset pistivät hiekan pöllyämään - lunta kun täällä satakunnassa ei ole - ja tekivät sellaisia äkkiä käännöksiä, että oikein nauratti. Netta kävi parisen kertaa hepuleissa mukana, mutta enimmäkseen se oli Teron perään, joka heitteli sille keppejä. Neiti kun rakastaa niiden noutamista yli kaiken!
Jami oli vähän innokas siskojensa perään - kummallakin kun ovat juoksut loppusuoralla - silti poika uskoi todella hienosti. Yritti silti sitkeästi josko kuitenkin saisi vähän. Kyllä silmä tarkkana sai olla, vaikkei Jami olisikaan päässyt loppuun asti - Xenalla ja Gillellä kun oli tuota loikkimista meneillään.

Sitten ihan varoittamatta Ani sai Xenan huulesta kiinni - voitte vaan uskoa sen vikinän määrää. Kaiken kukkuraksi Netta ja Gille käyvät Anin päälle. Komentavat Ania väärästä käytöksestä? Netta kun reagoi aina Anin paskamaiseen käytökseen ja pistää neidin ruotuun, tällä kertaa pikkuruinen Gille pisti myös ojennukseen ja roikkui Anin selässä, niin että Ani sai selkään pari reikää. Siinä sitten komennettiin Nettaa ja Gilleä, repien niitä kauemmas Anista, joka mulkoili niin happamasti Xenaa - joka puolestaan sai poskeensa pienen reiän, josta verta valui. Tein siinä nopean tarkistuksen, haava ei paha, ylähuulen reunassa pieni vekki, joka tyrehtyi suhteellisen nopeasti. Onneksi Xena ei pelästynyt sen pahemmin, jatkoi leikkejään sisarustensa kanssa, kiertäen Anin kuitenkin kaukaa. Nettakin pistettiin hihnaan, koska se oli toistamiseen käymässä Anin päälle.
Muuta selitystä en keksi kuin sen, että Anin mielentila on liian huono, jolloin Netta yrittää korjata sitä. En viitsisi antaa niiden tapella, koska siitä ei seuraa koskaan mitään hyvää. Ottavat liian pahasti yhteen ja siihen rytäkkään kun vielä lisää Gillen, kaksi yhtä vastaan - ei kovin tasaväkistä touhua.

Loppu treffi reissu sujui hyvissä tunnelmissa, jopa Netta ja Ani saivat välinsä kuntoon, niin ettei oltu jännittyneitä ja heti haastamassa riitaa. Xenakin tutkaili Ania kauempaa, mutta lähellekään ei enää mennyt vaikka kiinnostus oli edelleen aika kova.
Kyllähän sitä toivoo että saataisiin lauma yhtenäiseksi ja pystyttäisiin viettämään enemmän aikaa yhdessä - ilman että Ania tarvitsee jättää laskuista pois tai tunkea sille kuonokoppaa.

Nyt vaan neuvoja tulemaan tai omia kokemuksia!

7 kommenttia:

  1. No onpas se Ani heittäytynyt kärttyisäksi. Tätähän voi spekuloida nyt näkemättä vaikka kuinka, joten sitten spekuloidaan.

    Voisiko kyse olla laumarakenteen muuttumisesta? Netalle tuli pennut, kotiin jäi Gille, ja vielä usein tapaamisia muiden pentue sisarusten kanssa. vanha tuttu Ani-Netta lauma muuttui.

    Voiko koira tuntea jäävänsä paitsioon, liian vähälle huomiolle?

    Oliko Ani sterilisoitu? Jos on, niin se voi muuttaa käytöstä, jos taas ei ole, niin se voi olla sitä iän tuomaa kärttyisyyttä (toisin siihen en itse kauheasti usko).

    Kannattaa tutkia jossain vaiheessa myös silmät, pienetkin muutokset näkökyvyssä voivat aiheuttaa koirassa hämmennystä ja se voi reagoiva vaikka juuri näin.

    Carkilla todettu kaihi on vaikuttanut siihen ääniarkuuteen. äänet korostuvat ja sitä myötä tulee pelkoja.

    Kokeile viettää Anin kanssa laatuaikaa, viemällä se privaattilenkille ja katsoa reagoiko se vieraisiin rähisemällä silloin kun on yksin. Kokeile myös kimppalenkkejä Gillen kanssa, ilman Nettaa ja myöskin kahdestaan Netan kanssa. Sitähän se on tehnyt koko ikänsä viimekesään asti, lenkkeillyt kahdestaan Netan kanssa ja ongelmia ei silloin ollut? vai kuinka?

    Onko sen olemus muuten hermostunut? Voit kokeilla antaa apteekista tai eläinkaupasta reseptivapaasti saatavia calm tuotteita, esim. serene um on hyvä, ja markkinoille on tullut paljon muitakin vastaavia valmisteita.

    Toivotaan ettei kyse ole mistään hermostollisesta jutusta, joka oirehtii tällä tavoin.

    VastaaPoista
  2. Totta voihan tuo Gillekin hieman vaikuttaa asioihin, mutta Ani on aloittanut nämä agressionsa jo silloin kun asuttiin vielä kerrostalossa, ööh 3 vuotta sitten...? Mutta nyt se vaan voimistuu..
    Yksinään olen käynyt lenkillä sen kanssa, eikä se silloin mittään rehoa, mutta jos treffaan yksin jotain koiraa käy päälle kuin häkä. Kummallista :/
    Ania ei ole sterilisoitu, sitäkin harkitsin koska voi hieman luonnetta tasoittaa. Silmät tutkin Anilta silloin kun Netaltakin, muistaakseni. Mutta ehkä pitäisi viedä uudestaan varmuuden vuoksi...

    VastaaPoista
  3. Eikä olemus muuten ole millään tavalla hermostunut, leikkii ja touhuaa sitten kun makoilultaan kerkeää niin oman laumansa kanssa ja jos Sitä itse leikkiin yllyttää niin kyllä se mukaan tulee..

    VastaaPoista
  4. Voi hitsit näiden pilsnereiden kaa! Meilläkään Nova ei siedä toisia uroksia ja jos se sais itse päättää, kävis päälle just noin ilman mitään varoituksia. Pystytään tekemään kimppalenkkejä parin tutun uroskoiran kaa, mutta silloinkin joka kerta Nova on kiinni ja se pidetään aluksi pienen hajuraon päässä muista. Se saa haistella hajuja ja kuljeskella omissa maailmoissaan, mutta liian kauan ei saa pitää nokakkain lenkkikaverin kanssa.. Leikkinä alkanut touhu muuttuu nimittäin sadasosasekunnissa täydeks tappeluksi, jos vastapuoli vaikka liikahtaa Novan mielestä väärällä tavalla. Tää on tämmöstä. Kaikki koirat vaan ei oo ns. koirapuistomateriaalia, vaikka se kauheen kivaa olisikin. :/ Ei oo toi meidän kelpiekään silti, joten tarkkaan pitää valita seura. Sen elekieli on tosi hienostunutta ja jos vastapuoli ei tajua sen viestejä (esim. kohnot noutajat..) niin Ricolla menee herne nenuun.

    Jos Ani stressaantuu kimppalenkeistä ja haastaa riitaa, niin en usko että se kärsii jos ei pääsekään mukaan? Jos jollain muulla tavalla saa sitten vaan liikutettua. Tietysti kopan päähän laittaminen olis yks ratkaisu, mutta ei se varsinaista käytöksen syytä poista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin no Ani on kuitenkin nuorempana ollut oikeasti kaikkien kaveri, sen olen voinut huoletta laittaa kenen kanssa vaan leikkimään. Mutta nykyään ei toivoakaan, sen kanssa saa olla niin tarkkana, hyökkää ihan varoittamatta.

      Vaikka näin ei saisi ajatella - mutta toimin myös niin etten Ania ota aina mukaan - mutta tuntuu välillä pahalta jättää se kotiin kun Gille ja Netta lähtevät treffeile muiden koirien kanssa. En mä sitä nyt sääli ja voivottele jos se kotiin jää, mutta se kuitenkin olisi aina lähdössä mukaan, mutta suurinpiirtein ovi tyrkätään nokan edestä kiinni, niin tulee sellainen olo et se luulee et me jätetään se.. :D

      Poista
  5. .. toisaalta kun oot kirjoitellut Anin nukkuvan paljon ja olevan kovin väsynyt/laiska, niin voiskos ihan perus verenkuva plus muut rutiinitsekkaukset olla paikallaan? Esim. kilpirauhasongelmat voi aiheuttaa uneliaisuutta ja kärttyisyyttä. Tuli vaan mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ani on AINA ollut laiska - olen sen lääkäreissä käyttänyt tutkimuksissa ja eivät löytäneet mitään. Ani nyt vain on tollanen ollut aina. Kyllähän se nyt touhuaa jos mennään jonnekkin, mutta se on perusluonteeltaan tollainen hiirulainen nurkassa. Jos ei lasketa tota "Et tapan kaikki koirat jos lähelle tulee" -asennetta :D

      Poista