sunnuntai 11. tammikuuta 2009

"Tänne" -kutsu

Olen tässä jo pari päivää huommannut tälläisen seikan, kumpikaan tytöistäni ei pahemmin ulkona kuuntele "tänne" käskyä. Ne vaan jatkavat touhujaan. Toisinan ne juoksevat iloisena kohti, kunnes aivan edessa väistävät ja jatkavat juoksuaan pois päin.
Hyvä ettei ulkona musta savu tule korvista ulos. Ärsyttää ja v*tuttaa tuollainen. Ani on aina osannut tulla tykö pyynnöstä, mutta nyt sillä on meneillään "kuulolaite kiinni"-meininki. Netta ihan alkuaikoina tuli muuten vain tykö, mutta ei kyllä enää sitäkään.

En tiedä mitä tehdä. Pitäisikö kumpaakin viedä yksistään jonnekkin juoksemaan ja opettaa tulemaan tykö? Herkkuja ne saavat lähes aina kun tulevat tykö :) Pakko palkita kun tulevat kerrankin tykö.
Olen kuullut monenlaisia neuvoja luokse tulo kutsusta.
Esim.
1. Jos koira ei tule tykö kun pyydät, juokse pois päin koirasta iloisesti kiljuen.
(toimii meillä ainakin)
2. Mene piiloon jonnekkin koiraasi kun se lähtee pois päin sinusta.
(toimii joskus)
3. Toinen pitää koiraa kiinni, juokse itse vähän matkan päähän ja kutsu koiraa
(toimii)
4. Mene selkäpäin koiraan ja kyykkyyn ja tutki maata, odota niin kauan kunne skoira tulee tykö.
(toimii välillä, toisinaan koirat tulevat sen verran lähelle etten ylety edes silittämään)

OLEN EPÄTOIVOINEN, kertokaa jotain toodella hyviä vinkkejä miten saisin tytöt kuuntelemaan hieman paremmin "tänne" -kutsua :)

4 kommenttia:

  1. Moi

    Vastaus on yksinkertainen: sinun täytyy vain opettaa niille kummallekin luoksetulo. Ne ei ymmärrä suomea, joten turhaan huutelet ja hermostut =)

    Alkuharjoituksiksi sopii hyvin se, että joku pitää koiraa paikallaan kun juokset pois ja päästää irti sitten kun olet pysähtynyt jonkin matkan päähän. Huuda vaikka ensin koiran nimeä ja sitten luoksetulokutsu silloin, kun koira on kovimmassa vauhdissa tulossa luoksesi.

    VastaaPoista
  2. ja kun koulutat, niin 1 koira kerrallaan.

    ja palkkaus AINA kun onnistunut suoritus, eikä melkein aina!

    sitten kun 100% suoritus paikasta/ajasta riippumatta,voi alkaa palkaamaan epäsääännöllisesti.

    muista loogisuus koiria kohtaan.
    äläkä palkaa kuin täydellinen suoritus.
    voi harjoitella oikeastaan joka paikassa, ulkona, remmilenkillä, kotona jne... kyllä se siitä

    VastaaPoista
  3. a. Vaihda käskysanaa. Koirat on varmaan jo yhtä kyllästyneitä 'tänne'-kutsuun kuin sinäkin, jos savuakin korvista tulee. ;)
    b. Alkuun kannattaa ottaa herkku valmiiksi esille ennen kutsumista: makkara käteen ja joku iloinen kiljaisu. Heiluttele makkaraa niin että koira/koirat näkee - varmana tulee luo. Kuka vois vastustaa tuulessa liehuvaa siivumakkaraa? :D
    c. Älä ota koiria kiinni luoksetulokutsun yhteydessä mielummin koskaan.
    d. Opeta koirat pysähtymään käskystä. Näin jos haluat kytkeä koiran, sen ei tarvitse tulla ensin luo. Harjoittelu aloitetaan hihnassa: 'odota' ja sitten koira pakotetaan hihnalla pysähtymään. Ei kiskomalla, vaan lempeästi. Pitäähän esim. risteyksessäkin pysätä, hyvä harjoittelukohta.

    Sitten muuta asiaa: mä en tule koirapuistoon jos siellä on isoja uroksia (rökittää Novaa) enkä mielellään sillonkaan kun on pieniä uroksia (Nova rökittää ne?). :D Väinölässä on kiva nurmikenttä missä on paaaaljon tilaa juosta, ihan Väinölän ala-asteen vieressä. Pystytkö pitämään koiria aitaamattomalla paikalla irti?

    Reija :)

    VastaaPoista
  4. Voisin vielä rustata listaasi viidennenkin vinkin, meillä on toiminut kivasti ja perustuu laumasta karkoittamiseen, hieman lievempänä.

    5. Kun kutsut koiraa, eikä se tottele -> lähdet pois, sitten kun koira lähtee perääsi -> häädät sen pois esim. vähän murisemalla, tai käskemällä pois (tjtn muuta, mistä tiedät että se lähtee luotasi)
    -> koira menee vähän hämilleen, ja hetken päästä kutsut sen takaisin omasta aloitteestasi, ja kun tulee isot palkat :)

    Tai toinen tapa, vain murahdan tai käytän kolinapurkkia jos ei tule :)

    Käytännössä koira luulee että erotat sen laumastasi kun se ei tottele, ja varsinkin jos kyseessä on pehmeä koira, niin pitäsi tuon tehota. Tosi yksilöllistä kuitenkin!

    Koira oppii että pitää totella emäntää, ja siitä tulee seurauksia jos jättää tulematta ;-)
    Enkä mä tätä harrastele kovinkaan usein, vain silloin kuin todellista aihetta. (Eli jos koira ei tule kolmesta - neljästä käskystä luokseni)

    - Janni

    VastaaPoista